Flexitarian diéta. A vegetáriánus és a flexitáriánus étrend előnyei - Diabéteszes diéta

Bodon Judit dietetikus Az utóbbi években előtérbe került a vegetáriánus és a vegán étrend, de mit tehetnek azok, akik nem szeretnének örökre lemondani a húsfogyasztásról? Ahogy azt már mi is többször megírtuk flexitarian diéta Nosalty Életmód rovatának hasábjain, az idei év, illetve talán a jövő legjobb étrendje a növényi alapú fogyókúra idegesség. A vegetáriánus és a vegán étrendek előretörésének fő flexitarian diéta a flexitarian diéta fenntarthatóságának kérdése.
Sokak szerint ezek, a részben vagy egészben növény alapuló étrendek nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerülhessen. Sokan vannak azonban, akik a fentiek figyelembe vétele mellett nem szeretnének mégsem örökre lemondani az állati eredetű alapanyagok fogyasztásáról, de nyitottak a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék arányának növelésére étrendjükben.
Ezt az elképzelést hivatott megvalósítani az ún. Ebben az étrendben nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a növényi alapanyagok, de a hús- hal- tejtermék- tojásfogyasztást rugalmasan beilleszthetőnek ítélik a mindennapokba.
Mik a flexitáriánus étrend fő jellemzői? A flexitáriánus étrend előtérbe helyezi a természetes eredetű növényi fehérjeforrásokat, de lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is.
Flexitáriánus étrend - ez lesz a jövő legjobb diétája? | Nosalty
Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint egyes krónikus betegségek, mint pl. Emellett segíti a bolygó ökoszisztémájának egyensúlyát. Ez az étrend - ahogy a nevéből is kiderül - nem szigorú szabályokon alapul, sokkal inkább egy életmódnak tekinthető, mint pusztán egy diétának.
Flexitarian diéta nem arra ad iránymutatást, hogy miket korlátozzunk az étrendünkben, hanem arra, hogy miből fogyasszunk többet. Alapelvei: elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasszunk, fehérjebevitel terén helyezzük át a hangsúlyt az állati eredetű fehérjékről a növényi eredetűekre, legyünk rugalmasak - alkalmanként fogyaszthatunk húst és egyéb állati eredetű termékeket, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, korlátozzuk a hozzáadottcukor-bevitelünket!