Időkorlátos diéta, Időszakos böjt: biztonságos és hatékony módszer a fogyáshoz

diéta – 8 óra evés, 16 óra pihenés | Well&fit

Nemrégiben egy új diétás módszer látott napvilágot, a 8 órás diéta, mely már most óriási népszerűségnek örvend.

Így tudsz lefogyni pajzsmirigy betegként diéta nélkül

Sokan dicsérik és nagy reményeket fűznek hozzá, a dietetikusok azonban ezúttal is szkeptikusak: ahogy a többi módszernek, úgy ennek is vannak hátulütői. Szóval mi is az a 8 órás diéta?

fogyás egyszerűen

Ezt a fogyókúrás módszert dr. Satchidananda Panda kaliforniai biológus találta ki, aki szerint a túlsúlyosság főleg azoknál alakul ki, akik szinte egész nap esznek, így a szervezetnek nincs ideje a táplálékok emésztésére, illetve a zsírégetésre.

Időszakos böjt: biztonságos és hatékony módszer a fogyáshoz

Tehát a módszer lényege, ahogy azt az elnevezése is mutatja az, hogy az illető kinevez a napból 8 órát, amikor bármit ehet, viszont ezen kívül viszont már tilos. Persze ez nem azt jelenti, hogy több órán keresztül folyamatosan hatalmas tányérokkal tömheti magába a sertéspörköltet, hanem hogy kisebb adagokra felosztva étkezzen.

lucerna kapszula fogyás

A diéta igencsak szimpatikus azok számára, akik nem akarják maguktól megvonni a finom falatokat, mivel ebben az időszakban azt ehetnek, amit csak megkívánnak. Hogy pontosan mi ígér ez a módszer?

hormon diéta 40 felett

Lényegében időkorlátos diéta, amit a többi: az anyagcsere felpörgetését, gyors fogyást, egészséget, hosszú életet - épp csak a világbéke hiányzik. Tényleg ez lenne a tökéletes fogyókúra?

fogyási tippek férfiaknak

Annak ellenére, hogy a 8 órás diéta viszonylag új, rengeteg követője akad. Barcza Zsuzsanna dietetikus azonban úgy gondolja, bár maga az alapötlet jó, azonban hagy némi időkorlátos diéta maga után.

16:8 diéta – 8 óra evés, 16 óra pihenés

Akkor lehet hosszú távon sikeres egy étrend, ha annak időkorlátos diéta évtizedeken át, mint egyfajta életmód, különösebb erőfeszítés nélkül betarthatók. Azok az emberek, akik egész nap esznek, és időkorlátos diéta jóval több energiát juttatnak szervezetükbe, mint a szükséges, biztosan elégedettséggel nyugtáznák a 8 órás diéta eredményességét is, ahogy bármely diétáét.

Viszont azt gondolom, nem csak egy idősávot kell időkorlátos diéta ahhoz, hogy egészséges táplálkozásról, egészséges diétáról beszéljünk, hanem elengedhetetlen az élelmiszerek, alapanyagok, tápanyagok mennyiségét és minőségét is figyelembe venni" — mondja a szakember.

fogyás cseppekkel

A dietetikus szerint a legtöbb embert a módszer egyszerűsége fogja meg, valamint időkorlátos diéta, hogy nem zárja ki egyik tápanyagcsoportot sem, tehát lehetőséget biztosít a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő bevitelére, ellentétben sok más diétával. Azonban a diéta csak azt határozza meg, hogy a nap valamely 8 órás időintervallumában engedélyezi a táplálkozást. Ez a szabály lehet akár könnyen betartható, de kevés ahhoz, hogy mindezzel egy feltétlenül egészséges módon történő súlyvesztési folyamat induljon el.

fogyi program

Ha valaki mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy kipróbálja a 8 órás diétát, és átlagos életvitelt folytat azaz nem 3 műszakban vagy éjjeli műszakban dolgozikakkor a szakértő azt javasolja, hogy a órás idősávot lője be magának. Azonban leginkább azok az emberek számíthatnak gyors eredményre, akik eddig alapvetően helytelenül és mértéktelenül táplálkoztak.

Lehet, hogy érdekel