Májkímélő étrend

Májdiéta otthon: milyen módszerek léteznek?

Mindent a májkímélő diétáról A májkímélő diétát akkor érdemes elkezdeni, ha például túlzott alkoholfogyasztás vagy valamely hepatitis vírus indokolttá teszi, illetve ha a túlzó, májkímélő étrend táplálkozásunk folyamatosan magas zsírtartalmú étrend már máj- vagy epeproblémákat okoz.

Hogy mik az alapvető szabályok a májkímélő diéta esetében, arról Fülöp Lili dietetikust kérdeztük.

hogyan fogyjak le 1 hét alatt

A májkímélő diéta szakaszai — A lényeg a zsírszegénység bevezetése, ez testtömegkilogrammonként májkímélő étrend, grammnyi zsiradékot jelent, tehát egy 80 kg-os ember esetében maximum 80 g.

Májkímélő étrend fehérjéket felépítő aminosavak közül kettő, a metionin és a cisztein jó hatással van a betegségre, ezek például a sovány túróban, halakban, kölesben, tojásfehérjében találhatóak meg. A zsírok beépítését akkor érdemes elkezdeni, ha a pépes ételekről már sikerül áttérni a szilárdabb fogásokra is, legyenek ezek akár kekszféleségek, pirítós vagy főtt rizs.

gyors fogyás gyógynövényekkel

A zsírok közül az úgynevezett MCT, azaz közepes hosszúságú triglicerideket tartalmazó zsírok a leghatékonyabbak az első időszakban, májkímélő étrend felszívódásuk eltérő módon kikerüli a májkapuér-rendszert, emésztésükhöz nincs szükség epesavra. Ilyen MCT zsírokat tartalmaz például a kókuszolaj, azonban kizárólagos használata nem javasolt. Az első időszakban érdemes elkerülni ezeket, de a vízben oldódó rostok nyugodtan fogyaszthatóak például: alma, zabpehely, spenót, sárgarépa stb.

regenor árak

Vitaminok tekintetében a C- B1- B6-vitaminok és a folsav gyakorolhat jótékony hatást az állapotra. A diéta lényege a sokszori kis étkezések biztosítása, az alkohol és a fűszeres, csípős, zsíros ételek elkerülése — folytatja a szakember. Miket együnk a májkímélő diéta során?

fogyokura menu

De a javulás megállapítása és a terápia folytatása minden esetben orvosi kompetencia. Egészséges emberek esetében ez diéta 1 diéta kicsit szűkebb az alapanyagválaszték tekintetében mint egy normál, kiegyensúlyozott táplálkozásnál, így ha nincs kifejezett májprobléma, nem szükséges a májkímélő diéta tartása!

tartós fogyás tippek

Lehet, hogy érdekel