Diéta zsírmájra

Nem alkoholos zsírmáj

Zsírmáj - mi az, és hogy lehet megszabadulni tőle?

A nem alkoholos zsírmáj. Egykor alkoholos májzsugor pusztított, ma sokkal inkább a máj nem alkoholos eredetű elzsírosodása. Egyes gazdag országokban minden harmadik ember érintett. A betegek egy részében a zsírosodást kísérő gyulladás miatt a máj fokozatosan tönkremegy, így lassan a zsírmáj következményei miatt végzik a legtöbb májátültetést. Gyógyszere nincs, mert életmód-betegséget nem gyógyíthat csodatabletta.

Hasonlóképpen arra sincsen egyértelmű válasz, hogy miért gyullad be egyeseknél a zsírmáj, másoknál pedig miért nem? Ettől függetlenül vannak olyan tényezők, amelyek a betegség kialakulását okozhatják: A zsírmáj okai nem pontosan meghatározottak, mint más betegségek esetében. A betegség kialakulásáról keveset tudunk Alkohol.

Ugyanakkor néhány határozott étrendi-életviteli módosítással kiválóan kezelhető. Mi az a zsírmáj?

A nem alkoholos zsírmáj háttere

Pontosan az, aminek hangzik: felesleges zsírok felszaporodása a májban. A máj elzsírosodása előfordul néhány ritka, genetikai eredetű anyagcsere-betegségben, melyekkel itt senkit nem fárasztanék.

Németh Aliz Létrehozva:

A számunkra fontos, "mezei" zsírmáj egy családtag az elhízás, metabolikus szindróma, magas vérnyomás, 2. Bzowej Úgy is mondhatnám, hogy a májban kialakuló inzulin rezisztencia klinikailag zsírmáj formájában muatkozik. Hazánkban a "szteatózis" kifejezés is elterjedt. Mi okozza? A magyar szakirodalom sajnálatosan keveset látszik tudni az okokról.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Hagymási A kacsamáj-termelők ellenben pontosan tudják, hogy mi okoz zsírmájat: a krónikus túletetés. A szénhidrátok kukorica-keményítő túltöltése működik legjobban. Urbanizációs népbetegségünk forrása is hasonló. Tartós kalóriabőség, iparilag feldolgozott, finomított szénhidrátokban és toxikus növényi olajokban gazdag szemétkaja. Ezek változatos kombinációja lesz az első lépés a tartósan fokozott inzulinhatáshoz, mely megzavarja a zsíranyagcserét, és egyebek mellett zsírmájat okoz, diéta zsírmájra hamarosan inzulin-rezisztencia társul.

A tartós bőség rendszerint krónikus mozgáshiánnyal párosul, és társul hozzá a kevés természetes napfény, krónikus diéta zsírmájra, felborult diéta zsírmájra.

E robbanóelegy további következménye: a metabolikus szindróma. A felsorolt civilizációs ártalmak legnagyobb közös eredője: a "nyugati típusú" diéta, és a tartós bőség. Sullivan A zsírmáj mintegy bevezető lépése az egyre súlyosabb anyagcsere-zavarnak.

Megértéséhez érdemes egy kis biokémiai kitérővel felidézni, hogy bőség idején hová tesszük a feleslegetazaz hogyan tudunk táplálékot raktározni. Katt' a bezáráshoz! Az ábrán piros nyilak jelzik a bőség-anyagcsere fő csapásirányait.

A felesleges fehérjéből cukrot készítünk, a felesleges szénhidrátokból pedig zsír készül. A táplálékkal felszívott fehérje és szénhidrát beleinkből közvetlenül a májba kerül, és az átalakítás zömében ott zajlik.

A felesleges szénhidrátból tehát: zsír készül! De novo lipogenesis, Kerry Hová teszi májunk a készült zsírokat? Amit csak tud, azt szállításra alkalmas formába csomagolja ez a VLDL nevű lipoproteinés a vérbe dobja. A baj ott kezdődik, ahol a bőség tartóssá válik, és nincs elegendő felhasználás testmozgás. Ha az diéta zsírmájra sincs már diéta zsírmájra a fölös cukornak, akkor az izom érzéketlenné válik a raktározó hormon parancsára inzulinrezisztencia az izombanezzel egyre több cukorfelesleg hárul a májra.

Samuel-Shulman A tartós bőség ugyanakkor a zsírraktározást is megzavarja. Normális esetben éhség idején zsírsavak szabadulnak fel a zsírpárnákból lipolízis. Amikor kalória érkezik, diéta zsírmájra raktározó-hormon inzulin egyik dolga leállítani ezt a zsírbontást. Tartós bőség esetén azonban a zsírraktárak egyre süketebbek az inzulin szavára, ezért étkezés után egyre kevésbé áll le a zsírbontás. A lipolízist tovább fokozza a zsírraktárakban felszaporodó gyulladás, valamint a krónikus stressz.

A zsírpárnákban kialakuló inzulin-reziszencia következtében tehát étkezés után sem áll le a zsírbontás, ezért a zsírszövetből felszabaduló szabad zsírsavak lassan elárasztják a vért.

diéta zsírmájra

Utzschneider A zsír, és az izom inzulin-rezisztenciája már sok a májnak. Ekkor már a zsírból felszabaduló zsírsavak mellett az izomból érkező diéta zsírmájra is a májat terhelik, ráadásul az étrenddel érkezik a további cukor és zsír.

A májban ekkor diéta zsírmájra felszaporodni a zsírfelesleg. A tartósan emelkedett inzulin miatt ráadásul a máj begyűjti a koleszterint, és kevésbé tud tőle megszabadulni az epével. Van Rooyen A felszaporodó koleszterin pedig alapvető a zsírlerakódás és gyulladás kiváltásában.

Wouters Így válik tartós bőségből zsírmáj, és májgyulladás. Gyümölcscukor fruktóz és zsírmáj. A kutatások szerint a zsírokkal együtt bőségben érkező szénhidrátok fontos provokátorai a zsírmájnak.

Azonban nem minden szénhidrát egyformán kártékony. A természetben előforduló, felszívódó összetett szénhidrátok keményítők csaknem teljesen glükózból épülnek. Lassú lebomlásukból egyenletes glükóz-terhelést kapunk, mely rendesen megdolgoztatja ugyan az inzulin-termelő hasnyálmirigyet, de a felszívódó glükóz feldolgozásába lényegében összes sejtünk besegít.

Az izom elraktározza, agyunk eltüzeli, és mindenki fogyaszt belőle tehetsége szerint. Még az sem okoz egykönnyen zsírmájat, ha valaki tiszta, nyers glükózt fogyaszt nagy dózisban és kitartóan. A készült zsíroktól ugyanis a máj ilyen esetben sokáig képes gond nélkül megszabadulni.

Ugyanakkor a zsírmáj provokálásában vastagon szerepet játszik egy másik elterjedt étkezési szénhidrát: a gyümölcscukor fruktóz.

A máj károsodásához korántsem csak a túlzott alkoholfogyasztás vezethet. A napjainkban népbetegségeknek számító kóros állapotok, például a cukorbetegség és a pajzsmirigy-alulműködés is jelentősen megnövelik a zsírmáj kialakulásának kockázatát. A nem alkoholos zsírmáj kezelésében a diéta és az életmódváltás kulcsfontosságú összetevő, segítségükkel megelőzhetők a súlyos, akár májtranszplantációt is igénylő szövődmények.

A finomított "asztali" cukor répacukor, nádcukor, szacharóz egy diszacharid, melynek fele glükóz, másik fele fruktóz. A finomított cukorral tehát bőséges fruktózt is fogyasztunk.

A gyümölcscukor néhány hónapos kitartó fogyasztása látványosan, és "megbízhatóan" zsírmájat okoz.

Hogyan kezelhető a nem-alkoholos zsírmáj?

StanhopeDiNicolantonio Hatása dózisfüggő, azaz sok fruktóz gyorsan pusztít, de a kevés sem veszélytelen: hatása összeadódik, azaz szépen lassan, fokozatosan fogja zsírral belakni a májat. A fruktóz különleges cukor, melyet a glükóztól eltérően csak a bélfal, és a máj képes eltüntetni. Hatása leginkább az alkoholhoz hasonlítható: zsírmájat és idővel mindenütt toxikus szervkárosodást okoz.

Sajnos ma fruktóz-terhelésünk zömét gyorsan felszívódó, kártékony, mesterséges adalékok formájában kapjuk. Az élelmiszeripar a kukoricakeményítő feldolgozásából olcsó, édes melaszt kotyvaszt, melynek neve: HFCS. High Fructose Corn Syrup Nem csak az üdítőitalok, és édességek rejtenek fruktóz-szirupot, de számtalan feldolgozott, tartós, dobozolt élelmiszeripari késztermékben ott lapul.

Nem véletlen, hogy a HFCS ipari bevezetésével egyszerre kezdett látványosan növekedni a zsírmáj gyakorisága. A fruktóz: igazi tömegpusztító fegyver! Basaranoglu Diéta zsírmájra kevésbé ártalmas a természetes eredetű, gyümölccsel elfogyasztott gyümölcscukor.

A kisebb mennyiségű fruktóz itt lassan emésztődő ill. A lassan felszívódó természetes gyümölcscukor feldolgozása szinte teljes mértékben megtörténik a bélfalban, és csak igen kevés jut el a májba.

A zsíros étrend fokozza a zsírmájat? Számos tanulmány szerint a zsírban gazdagabb és szénhidrát-csökkentett étrend fokozza a máj diéta zsírmájra Asrih-Jornayvaz Mások szerint a low-carb diéta kalóriacsökkentés mellett!

Kirk Hol az igazság? Diéta zsírmájra, tudjuk, hogy a zsíros étrend diéta zsírmájra nem okoz zsírmájat. A zsírgazdag étrenden élő természeti népek inuit, maszáj, stb.

Mindaddig, míg a online étrend tanácsadás szénhidrátban szegény étrendjükhöz nem társítanak keményítőben és cukrokban bővelkedő "nyugati típusú" ételszemetet.

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Az inuit vadász rendben volt a fókazsírral. A kólával azonban megérkezett a zsírmáj, metabolikus szindróma, túlsúly, és a "civilizáció" minden áldása. Anyagcserénk biokémiája azt mutatja, hogy a zsírmáj forrása a tartós bőség miatt besokallt izomzat és zsírraktár. A zsírszövet és izomzat inzulin-rezisztenciáját pedig a szénhidrátokban és zsírokban egyaránt bőséges étrend okozza. Ezzel magyarázható, hogy a nem eléggé radikális low-carb diéta esetenként több kárt tehet, mint hasznot.

Többi civilizációs bőség-betegségünkhöz hasonlóan tehát zsírmáj esetére is igaz, hogy fél diéta nem diéta! Ugyanakkor azt is tudni érdemes, hogy kellően radikális szénhidrát-megszorítás esetén anyagcserénk látványosan megváltozik. A máj abbahagyja a zsírgyártást, helyette a hiányzó cukor pótlására igazodik glükoneogenezis.

Cukorfélék hiányában a keringő zsírok felesleges ballaszt helyett fő tápanyagforrássá válnak. Határozott diéta zsírmájra csökkentés mellett tehát semmi bajt nem okoz a zsíros étrend.

Zsírmáj és gyulladás. Az érintettek százalékában azonban tovább romlik, és krónikus májgyulladásba alakul Diéta zsírmájra.

A gyulladás nem ritkán folyamatosan súlyosbodik, a máj hegesedik, pusztul. A betegség végállapota a májcirrózis, mely májátültetés nélkül előbb-utóbb halálos májelégtelenségbe torkollik, és a beteg életét egyedül a májátültetés mentheti meg.

A tartós bőség és szemétkaja miatt elpusztult szerv pótlása: meglehetősen drasztikus válságkezelés egy problémára, melyre évtizedekig lehetett volna megoldást találni Kit fenyeget a gyulladásos májpusztulás? Bizonyos genetikai hajlam esetén gyakoribb a NASH, és a májcirrózis kialakulása.

Dongiovanni A fruktóz rendszeres fogyasztása a bélflóra megváltozását, a bélfal áteresztővé válását okozhatja, ami elszabadíthatja a májgyulladást. Harte Összességében diéta zsírmájra nem tudjuk pontosan, kinél várható a zsírmáj progresszív, pusztító formája.

Mi okozza a zsírmájat és miért veszélyes?

Ezért is okosabb komolyan venni, és visszafordítani azt még a betegség korai, "veszélytelen" formájában NAFLD. A zsírmáj gyógyítása. A notórius túlevés ellen nincs valódi gyógyszerünk.

Kicsit javíthat a helyzeten a cukorbajban is előnyös metforminami átmenetileg átveri az anyagcserét: azt üzeni, hogy éhség van.

diéta zsírmájra

Aztán ha a kalóriabőség nem csökken, akkor győz a túlerő, és többé nem hat a gyógyszer. A zsírmáj és a vele rokon anyagcsere-betegségeink inzulin-rezisztencia, hypertónia, 2.

diéta zsírmájra

Ennek ismeretében a gyógyítása is meglehetősen logikus: rendszeres mozgás, időszakos ínség, és a mértékkel fogyasztott természetes eredetű, valódi táplálék. A tudomány határozottan igazolja, hogy a rendszeres testgyakorlás segít felszámolni a zsírban pangó zsírfelesleget.

Thoma A tréning helyet csinál a kalóriáknak az izomzatban.

Zsírmáj áttekintés

Javítja az inzulin-érzékenységet, csökkenti a vércukorszintet, megindítja a zsírégetést, és a fogyást. A rendszeres mozgás minden életmód-betegségben helyet kell kapjon, és ez alól a zsírmáj sem kivétel. Vilar-Gomez Általánosságban: a zsírmájat javítani fogja minden kalóriamegszorítás, ami kellően radikális ahhoz, hogy fogyást diéta zsírmájra.

Az igazi kérdés inkább az, hogy miként lehet megvonni a kalóriákat az inzulin-rezisztens májbetegtől, aki képtelen zsírt égetni, helyette cukorégető üzemmódban ragadtezért zsírt raktároz mindenütt. Ilyen anyagcsere-kisiklásnál a vércukor legkisebb csökkenése is erőteljes falási kényszert provokál, ezért a beteg napi hatszor eszik, és rendszeresen nasizik némi szénhidrátot. Ha elvonjuk tőle a kalóriákat, ráadásul testgyakorlást erőltetünk, akkor átmeneti siker után szinte bizonyos a kudarc: az anyagcsere lelassul, a falási kényszer pedig utóbb áttöri az akaratot, és visszakúsznak az elveszített kilók.

Persze ismerek olyan beteget, aki ilyen módon lefogyott, és visszaszorította anyagcsere-betegségét. Tiszteletet érdemel ez a vasakarat, de jó tudni, hogy létezik könnyebb út. Hogyan diéta zsírmájra tehát kalóriákat megvonni a tartós bőség helyett? Első lépésben nem a kalóriákat kell megvonni, hanem a kisiklott anyagcserét kell korrigálni - a szénhidrátok erélyes megvonásával. Tudjuk, hogy c9 étrend szénhidrát-ínség zsírégető anyagcserét provokál, ami a májban felszaporodott zsír eltüzelésére is hasznosnak bizonyul.

TendlerBrowningPérez-Guisado A szénhidrát-megvonás mellett mértékletes fehérje-fogyasztást tanácsolnék bőséges egészséges zsírokkal kiegészítve.

Itt különösen fontos a kártékony növényi olajokés ócska transz-zsírok gondos elkerülése. Helyettük minőségi állati zsírok és olíva, kókusz-zsír választandó, továbbá fontos az omega-3 pótlás. A bélflóra táplálásáról sem feledkezhetünk meg, ezért nélkülözhetetlen a bőséges rostokban, ásványokban és vitaminokban gazdag zöld, leveles zöldségfélék fogyasztása.

Ez az étrend táplálkozási ketózist okoz, tehát zsírégetésre hangolja az anyagcserét, és kiválóan elnyomja az éhségérzetet. A ketogén diéta hetek alatt drámai gyorsasággal javítja a zsírmájat!

MardinogluWatanabe A zsíradaptáció kialakulását követően már nehézség nélkül megszoríthatók a kalóriák, mert ketózisban diéta zsírmájra könnyedén hozzáfér a felgyülemlett diéta zsírmájra zsírraktárakhoz. A zsírmáj gyógyítására hasonlóan hatékony a legtöbb időszakos koplalási protokoll.

Lehet, hogy érdekel