Róka étrendje,

Rókák: már az őskorban is a maradékunkon éltek

nagyon gyors fogyás

Ám egy új tanulmány szerint a rókák táplálkozására már több tízezer évvel ezelőtt is hatással volt az ember, a kistestű ragadozók az ősidőktől kapcsolódnak az emberi tevékenységhez. Alaszkai vörös róka Vulpes vulpes Forrás: commons. A természetben a rókák gyakran eszik a nagyobb ragadozók, medvék, farkasok által meghagyott táplálékot, de minél közelebb élnek az emberekhez, annál nagyobb részét róka étrendje ki táplálékuknak az, amit az emberek meghagynak.

extrém fogyás

Baumann és kollégáinak hipotézise szerint ha ez a mindkét fél számára hasznos kapcsolat róka étrendje ősidőkig vezethető vissza, akkor a rókák révén az emberi hatásról is hasznos információkat kaphatunk a múltban.

A tanulmány szerzői összevetették a szén- és nitrogénizotópok arányát különböző növényevők, nagy ragadozók, valamint vörös és sarki rókák középső és felső kőkorszakból származó maradványaiban, amelyeket számos régészeti helyszínen tártak fel Németország délnyugati részén. A 42 ezer évesnél régebbi helyszíneken, amikor a neandervölgyiek népestették be elszórtan a régiót, a rókák még ugyanazt ették, amit a helyi nagytestű ragadozók.

Fox étrend

De a fiatalabb helyszíneken, amelyek már a Homo sapiens elterjedéséhez köthetők, a róka étrendje étrendje már javarészt rénszarvasból állt, ami túl nagy ahhoz, hogy egy róka elejtse, viszont róka étrendje tápláléka volt a korabeli ősembereknek. A rókák ma is szívesen keresik fel az ember által lakott helyeket élelem után kutatva: A tanulmány szerint a felső paleolitikumban a rókák táplálkozási szokásai megváltoztak: már nem a nagyragadozók által meghagyott maradékon éltek, hanem azon a maradékon, amelyet az emberek hagytak meg.

Kutyák vs róka

A kutatók úgy vélik, a rókák már úgy 42 ezer éve fogyasztják az emberek által diéta hasmenésnél maradékot, tehát a rókák étrendjének vizsgálata fontos információkkal szolgálhat az ember ökoszisztémára gyakorolt hatásáról.

A jégkorszaki rókák róka étrendje rekonstrukciójából kiderült, hogy a korai modern emberek már 40 ezer évvel ezelőtt is hatással voltak a helyi ökoszisztémára. Minél több ember népesített be egy adott területet, annál több róka alkalmazkodott hozzájuk - írják a tanulmány szerzői.

st36 fogyókúrás

Lehet, hogy érdekel